Sinikka Frang / Olavi Frang (4.1.6.3.4.2.)
TÄSTÄ KAIKKI ALKOI
Oli kesä 1986, kun Ikaalisissa asuva tuttavamme lähetti meille lehtileikkeen, josta kävi ilmi, että Ikaalisten kylpylässä on Feliks Frangin taidenäyttely vielä seuraavan viikonlopun ajan.
Kun tiesimme kuuluvamme hänen kanssaan samaan sukuun. heräsi heti mielenkiinto asiaan. Niinpä lähdimme sunnuntai-aamuna Lahdesta ajamaan kohti Ikaalista. Tutustuimme näyttelyyn, jossa oli suuri määrä, toinen toistaan hienompia taideteoksia. Niitä oli Feliks Frang/Pahlamalta ja hänen pojaltaan Leo Pahlamalta.
Feliks Frang oli muuttanut nimensä Pahlamaksi 1900-luvun alkupuolella. Kun olimme useampaan kertaan ihailleet näitä teoksia, päädyimme vieraskirjan luo. Uteliaina tarkastelimme kävijöiden nimiä ja kuinka ollakaan osui silmiimme nimi Timo Frang. Nimi, jota emme olleet aikaisemmin kuulleet. Käännyimme oppaan puoleen tiedustellen tiesikö hän kuka oli tämä Timo. Hän ei tiennyt, mutta neuvoi meidät sellaisen henkilön kotiin, joka varmasti tietäisi asian. Hän ei kuitenkaan ollut kotona, mutta saimme hänen puhelinnumeronsa.
Palasimme kotiin Lahteen ja myöhemmin illalla mieheni soitti Ikaalisiin ja sai kuulla, että tämä Timo on Feliks Frangin tyttären pojanpoika. Saimme puhelinnumeron Ari Pahlamalle, Timon isälle ja tästä puhelusta selvisi monta asiaa sekä alkoi jo lähes 20 vuotta kestänyt ystävyys. Tämä kyseinen Timo on ollut monta vuotta sukuseuramme puheenjohtajana. Näin voi yhdestä ”tutusta” sukunimestä herätä innostus muidenkin sukulaisten etsimiseen, vuosiksi eteenpäin.
Kaikkiin Teihin on ollut hauska tutustua kirjeitse, puheluiden kautta tai sukukokouksissa tapaamalla. Vielä kerran Teille kaikille lämpimät kiitokset suuresta avustanne.
Lahdessa 24. päivänä huhtikuuta vuonna 2005
Sinikka Frang
Timo Frang 4.1.1.4.3.1.3.
Sukunimet sekaisin
Ajattelin kertoa sukunimieni tarinaa, ja hieman siitä miten niiden kanssa maailman turuilla olen pärjännyt.
Niin pienestä pojasta kuin muistan, sukunimien merkityksestä meille seitsemän sisaruksen katraassa vanhemmille ja keskikastissakin oleville veljilleni sekä ainoalle siskolleni kertoili mm Ari -isäni eno - Leo Pahlama. Hän muun muassa tapasi kääntää usein vieraskielisiä sukunimiä meille suomeksi tai kertoi mitä esim Paasikivi tai joku Mäntysaari tarkoittivat ruotsiksi.
Frang – Pahlama - Ponsio
Vähitellen aloin siis ymmärtää, että myös meidän sukunimemme oli käännetty tai muutettu joskus ajassa taaksepäin. Ja niinhän se siis olikin. 1920-luvun loppupuolella juuri Leo, vanhemmat sisarensa Toini ja Saima sekä isänsä Felix Frang muuttivat sukunimensä Pahlamaksi. Nimen synty ei varmuudella ole tiedossamme, mutta teoriana esim. seuraavasti: Felix Frangin veli, Berndt, oli vuonna 1914 muuttanut nimensä Ponsioksi. Ponsi tarkoittaa pahlan päässä olevaa pallukka tai tähkää, ja kenties Berndt ollessaan tähkä / kukinto Felix päätti olla vanhempana veljenä se kantava varsi eli pahla. Pahlahan tarkoittaa pitkää, ohutta salkoa eli vartta.
Pahlama – Frang
Tätä nimeä sitten kunnialla kannoin, kunnes sen käytön hankaluus minut lopulta “kypsytti” vaihtamaan sen jälleen takaisin alkuperäiseksi – siis Frangiksi. Olimme nimittäin jo kotona asuessamme, ja keskikoulua sekä lukiota käydessämme sisarusten kesken suunnitelleet Frang-nimen uusiokäyttöä - osittain kenties siihen aikaan isoisoisämme Felix Frangin taidetta kunnioittaaksemme. Silloin asia tietenkin meille alaikäisille jäi jutusteluasteelle.
Vuodet kuluivat ja vähitellen me sisarukset muutimme opiskelujen vuoksi ympäri Etelä-Suomea. Olimmehan myös isämme työn vuoksi muuttaneet lapsuutemme Hämeenkyröstä Haminan ympyräkaupunkiin. Sieltä sitten aikanaan muuttokuorman jatkaessa takaisinpäin Länsi-Suomeen ja Kokemäelle vaunuista puuttuivat kaksi vanhinta sisarusta, jotka olivat siirtyneet opiskelemaan Kotkaan ja Savonlinnaan.
Siirryin sitten itsekin lukion jälkeen Poriin opiskelemaan ja pakollisen “Suomen Raskaan” jälkeen nostin kytkintä, ja lähdin kesätöihin Göteborgiin Ruotsiin keväällä 1980. Kesä oli kuuma ja varsin pitkä, sillä kotimaahan saavuin vasta kymmenen vuoden kuluttua pysyvästi takaisin.
Ruotsissa asuminen sitten lopulta saikin minut tuumasta toimeen sukunimiasiassa, sillä Pahlama ei ruotsalaissuissa ääntynyt saati sitten papereihin piirtynyt ilvelläkään oikein…Palama, Pahlman jne….oli useimmiten tulos… Niinpä lähetin “myllykirjeen” sisaruksilleni, että nyt samalla anomuksella kaikki Pahlamasta Frangiksi haluavat ilmoittautukoot! Saalis oli laihahko, sillä ainoastaan me Ruotsissa silloin asustaneet veljekset - Lassi ja minä - olimme halukkaat allekirjoittamaan anomuksen silloiselle Turun ja Porin Lääninhallitukselle, jossa anomuksessa vedoten entiseen suojattuun sukumme nimeen halusimme sen takaisin käyttöömme.
Kesällä 1983 saimme sitten iloksemme Virallisessa Lehdessä sekä Porissa ilmestyvässä Satakunnan Kansassa ilmoittaa uudeksi sukunimeksemme Frang. Tiedonanto nro 73 / 830627 Virallisessa Lehdessä maksoi kokonaista 52,50 senaikaista markkaa. Allekirjoittaneina siinä komeilivat veljekset Lassi Frang ja Timo Frang.
Enkä “päivääkään vaihtaisi pois…!”
Muistelijana vuonna MMIV Timo Frang
© 2011 Frangin Suku Toteutus: HD Markkinointi